You Rock Guitar YRG-1000

Snaha sprístupniť ovládanie syntetických hudobných zvukov prostredníctvom MIDI aj iným hudobníkom, než hráčom na klávesové nástroje, priniesla svoje ovocie už v druhej polovici osemdesiatych rokov. Najpreferovanejšími hudobníkmi z pohľadu výrobcov nástrojov orientovaných na hi-tech trendy boli bubeníci a gitaristi.

YRG-1000

MIDI snímače (rozhrania) ako doplnky k tradičným nástrojom ponúkali také firmy ako Roland alebo Shadow. Samostatné, futuristicky pôsobiace gitarové MIDI kontrolery zase mali vo svojej ponuke medzi prvými Yamaha a Casio. Začiatky boli rovnako očarujúce ako aj krušné. Drahé nástroje a zariadenia poskytovali experimentuchtivým jedincom nové polia pôsobnosti, no mali svoje muchy. Ako roky plynuli, napredoval aj vývoj v tomto smere, ale nebolo mu dopriate toľko pozornosti ako iným, prevažne softvérovým riešeniam, ktoré do tvorby hudby priniesli predsa len viac inovácií.
Jednou z lastovičiek, ktorá sprístupnila kedysi nedostupné možnosti deťom „depešáckej“ generácie, sú produkty firmy You Rock Guitar. A nie je to len oživenie sentimentu, ale tiež zaradenie pôvodnej myšlienky do nového kontextu éry tabletov, smartfónov, herných konzol a prenosných počítačov. Testu MIDI nástroja The You Rock Guitar som sa preto celkom potešil.

YRG 1000
Je to prvá generácia gitarového USB/MIDI kontrolera, game kontrolera (Guitar Heroe, Rock Band) a cestovnej gitary s porciou vlastných zvukov v jednom balení. Po rozbalení som v krabici objavil realistické telo gitary a oddelený hmatník, ktorý sa jednoduchým spôsobom zasunie do korpusu. Na tele gitary je šesť reálnych strún rovnakej hrúbky (neprechádzajú kontinuálne na hmatník). Ďalej sa tu nachádza potenciometer na ovládanie hlasitosti, multifunkčný joystick, tlačidlá na ovládanie hier, kobylka slúžiaca ako mute bar a realistická „páka“ na pitch shifting. Z hornej strany na lube tela je umiestnený ovládací panel nástroja, zdola sú vstupné a výstupné konektory, USB a MIDI out, audio vstup a tiež Game slot. Hmatník má naznačené pražce aj struny zhotovené z mäkkej gumy, chránené priehľadnou fóliou. V jednotlivých políčkach sú dotykové senzory.

Ako to funguje
Nástroj som pripojil pomocou USB kábla do počítača iMac a naštartoval jednoduchý GarageBand, kde je možné nástroj rýchlo otestovať. Spojenie s You Rock Guitar fungovalo bez problémov. Prešiel som zvukové banky synthov, gitár, pián a bolo to vporiadku. The You Rock Guitar vyzerá ako - ale nie je to gitara. Musel som si na nástroj zvyknúť a trochu sa potrápiť nad tým, ako naň treba hrať. Ocenil by som citlivejšie senzory na hmatníku, poprípade nastavenie ich citlivosti. Mierne rozdiely v senzitivite sa prejavili aj v ochote niektorých strún reagovať na podnety pravej ruky. V tomto prípade sa môže jednať o nedokonalosť testovaného nástroja, ktorú by bolo možné vyriešiť v rámci záruky. Joystick, potenciometer Volume, bending páka a kobylka s Mute funkciou fungovali bez problémov.
V druhom teste som vyskúšal ako funguje nástroj bez pripojenia k počítaču. Vlastné zvuky YRG možno vyviesť priamo do komba. Na ovládacom paneli sú celkom prehľadne umiestnené ovládacie tlačidlá a display ukazujúci čísla zvolených zvukových presetov. Po stlačení tlačidla Music funguje nástroj ako elektronická gitara. Tlačidlami umiestnenými vedľa displeja môžeme navoliť typy a zvuky rôznych gitár. Zvuky som preklikal a vyskúšal a moje konštatovanie - sú príliš syntetické. Ladenie elektronickej gitary sa dá meniť pomocou tlačidla Open. Zaujímavé je aj hranie s hudobnými podkladmi pomocou You Rock mode, kde si užívateľ môže svoj part jednoducho zaznamenať a prehrať. Po stlačení tlačidla Tap je možné hrať techniku tapping. Vo fabrických bankách nástroja sa nachádzajú aj zvuky syntetizátorov, ktoré privoláme tlačidlom Synth. Pri hraní som počul jemnú latenciu, ktorá ale nie je kritická a nástroj je hrateľný.
The You Rock Guitar ma celkom zaujal. Jeho plusy sú - bezproblémové prepojenie s počítačom, intuitívne ovládanie, realistické prevedenie, realistické struny, možnosť cvičenia s podkladmi, možnosť nahrávania a prehrávania. Nástroj je využiteľný na nahrávanie sytetizátorových plôch, ako aj na tvorbu partitúr, improvizáciu a zachytávanie nápadov, ktoré neskôr možno editovať. YRG je skladný, ľahko prepravný nástroj. Jeho mínusy - syntetické zvuky gitár a chýba možnosť nastavenia citlivosti dotykových senzorov.

Na záver
Myslím, že nástroj si nájde svojich užívateľov. Určite je vhodný pre začiatočníkov na zoznámenie sa s hudbou, ale neodporúčam na ňom cvičiť, ak sa užívateľ chce venovať hre na gitaru. Má to ďaleko od dynamiky a hrania na strunovom nástroji. Na živé hranie sa dá využiť skôr ako efektový nástroj, pomocou ktorého možno na chvíľu ohúrime divákov. Vďaka cenovej dostunosti by to bol vhodný darček pre deti, u ktorých môže motivovať vzťah k hudbe a tvorivosti.

Peter Dobrík


Distribúcia: Disk Multimedia • www.disk.cz • Cena: 4 990 Kč / 199 €