DnB festival Let it Roll 2011

letItRoll2011
Let it roll je pravdepodobne najväčší drum and basový festival na CZ/SK scéne. V roku 2011 sa konal už jeho štvrtý ročník. Organizátori však priniesli novinku v podobe festivalu Let it roll konajúceho sa aj na Slovensku, v rekreačnom areáli Duchonka. V Čechách sa teda tento rok odohral jeho 4. ročník (22.-23.7.) na tradičnom mieste v pískovni Oplatil, zatiaľ čo na Slovensku mal premiéru (24.-25.6).
Festival aj tento rok priniesol veľmi delikátny hudobný zážitok. Na Slovensku aj v Čechách bol odlišný lineup, na ktorom figurovali prevažne veľké hviezdy na DNB scéne. Za spomenutie stoja napríklad vystúpenia na SK – John B, B-Complex, Panacea a ďalší. V Česku ma ohúril hlavne stage postavený v starej hospodárskej budove, v ktorej sa odohrali vystúpenia deepového a neskôr najtrvrdšieho DNB darkstepu. DJi ktorí vo mne zanechali najväčší dojem boli Icicle, Alix Perez a Aphrodite. Kompletný lineup nájdete na stránke www.letitroll.cz/sk. U DJov sa aj tento rok potvrdilo, že radi vystupujú v strednej a východnej Európe, pretože sú tam vraj najživší fanúšikovia. To som si aj všimol, tancovalo sa kým hrala hudba, a niekedy aj potom. Veľmi zaujímavé a pre organizátorov asi úplne jedinečné bolo ranné lúčenie s festivalom, keď za ranného svetla sa pri hudbe lúčili s fanúšikmi, ktorí ich odmenili neutíchajúcim potleskom a tancom. Niečo také som ešte predtým na žiadnom festivale nezažil.
Organizačne boli oba festivaly zvládnuté naozaj bezproblémovo. Bohužiaľ, počasie nebolo ani tento rok ideálne, na Slovensku bolo večer celkom chladno, sem-tam aj dážď, aj keď v Čechách sa festival konečne obišiel bez dažďa, potenciál nádherného prostredia v lesoch pri jazere nemohol byť dokonale využitý kvôli teplote, čo však ani organizátori nedokážu ovplyvniť. Hlavný rozdiel medzi CZ a SK festivalom bol vo veľkosti areálu, a teda aj počtu účastníkov. Mainstage bol rovnaký na oboch festivaloch, ostatné sa líšili, celkovo boli na lepšej úrovni v Česku, kde má už festival dlhšiu tradíciu. Zvukovo boli oba pokryté naozaj na jednotku, hlavy a zem sa triasli ešte aj deň po festivale.

Michal Mašek