BUDDHA-BAR

Ten Years
Georges V / Závodský

buddhabar

Vstúpiť do parížskeho Buddha-Baru znamená zabudnúť na svet vonku. Dekoratívne interiéry tejto luxusnej exotickej reštaurácie sú pritom iba prvým predsálím pri prechode do inej reality. Na ďalšiu úroveň pomáhajú hosťom postúpiť rafinované kulinárske špeciality svetovej kuchyne a celý proces dovŕši relaxačný hudobný kúpeľ v prúde groovov elektronickej world music. Hudba DJov Budha-Baru neslúži k tancu, ale jej decentný hypnotický pulz, kvalitný zvuk a nevtieravé melodické motívy majú poslucháčov uvoľniť, pôcť im aspoň dočasne umŕtviť všetky stresy a rušivé myšlienky, ktoré si so sebou priniesli zvonku, driemajúce kdesi v podvedomí. Všetky tri zložky, teda interiér podniku, jedlo (ktoré je hlavným zdrojom obživy hostí i majiteľov) a napokon hudba (ako pridaná hodnota), majú mnoho spoločného. Ide o stretnutie rôznych kultúr východu s tou západnou a vzájomné podanie si rúk medzi tradíciou a súčasnosťou. Jednotlivé zložky interiérov, rôznorodé kulinárske špeciality, ale aj ingrediencie, z ktorých miestni producenti a DJi skladajú v počítačoch svoje hudobné špeciality pochádzajú z rôznych končín sveta a/alebo rozličných epoch. Blízky, stredný i ďaleký východ, južná Amerika, severná Afrika, juhozápadná Európa atď., tam všade siahajú lúče vyžarujúce z Buddha-Baru. Jednou z hlavných špecialít miestnych interiéristov, kuchárov a dizajnérov zvuku je schopnosť všetky tieto vplyvy zharmonizovať na jednom spoločnom základe. Hudba, aká sa hráva v Buddha-Bare, nie je médiom pre ťažkotonážne myšlienky skladateľov, ktoré by si z titulu svojej náročnosti uzurpovali celkovú pozornosť a sústredenie poslucháča. Nie, v Buddha-Bare, podobne ako v chilloutových čajovniach a relexačných miestnostiach, i tu hudba slúži hlavne na uvoľnenie. Z hľadiska prísnych estetických kritérií by sme časť produkcie mohli hneď v prvom pláne označiť ako eklektický a populistický gýč. Ak ale máme uši, musíme si uvedomiť aj to, s akým estetickým fortieľom bola vytvorená zvuková zložka. Kto narába so zvukom s takou presnosťou a kto dokáže vyslať cez perifériu našich vnemov tak účinnú pozvánku do pokojnej hladiny alfa, ten snáď ani nemôže podceňovať poslucháča a núkať mu čosi pod jeho úroveň. To sa koniec-koncov v Buddha-Bare ani nerobí. O prosperite pôvodnej myšlienky svedčí fakt, že okrem Paríža má už dnes Budha-Bar svoje pobočky v Dubaji, Bejrúre, Londýne, Káhire a Kyjeve.
Za desať rokov existencie je tu aj edícia desiatich CD s hudbou, ktorá pomohla získať sieti reštaurácií ich povesť. Stoja za ňou producenti ako Claude Challe, DJ Ravin, Sam Popat, Jean-Pierre Danel, David Visan, ale aj živí (i zosnulí) hudobníci a skladatelia, s ktorých nahrávkami títo páni pracovali.
Desiate výročie edície Buddha-Bar prinieslo so sebou aj exkluzívny CD box s dvoma kompaktnými diskami s výberom toho najlepšieho z doterajších playlistov a s jedným bonusovým DVD, ktoré nám priblíži magickú atmosféru parížskej reštaurácie. Box, okrem trojdiskového digipacku vo forme luxusného jedálneho lístka, obsahuje ešte aj vyše tridsaťstránkovú obrázkovú a informačnú publikáciu na drahom papieri s lepenou väzbou. Z formy i obsahu CD boxu je zrejmé, že jeho tvorcovia a investori nepodcenili žiadny detail.

Martin Chrobák