Livin' Blues 2013

Dvadsiaty prvý ročník festivalu blues and rhythm'n'blues sa uskutoční 23. marca 2013 v petržalskom Dome kultúry Lúky na Vígľašskej ulici. Na festivale vystúpia štyri domáce súbory a dve mimoriadne kvalitné zahraničné skupiny.

livin-blues-2013

Na festival sa podarilo pritiahnuť pestrú škálu rôznych prístupov k bluesu, od klasiky, cez vplyvy rocku, rock ´n´ rollu, folku i nového zvuku elektro blues. Z domácich formácií sa predstaví skupina skladateľa a hudobníka Paľa Sojku Jayp Tím Band & K. K. Soletky so svojím folk bluesom a najmä výbornými slovenskými textami. Na festivale po prvý raz predstaví i mladá, nádejná skupina Csukamájolaj z Veľkého Kýra, objav roka Slovenskej bluesovej spoločnosti za rok 2011, s výborne pojatým blues rockom, a nielen prevzatými skladbami. Silnú Trnavskú scénu tento ročník zastúpi známy akustický Second Band bratov Parízkovcov s kontrabasistom Jarom Rakayom a vynikajúcim hráčom na ústnu harmoniku Petrom Stojkom. Ďalší výborní muzikanti sa predstavia v zoskupení, ktoré vzniklo minulý rok pri príležitosti výročia - 50 rokov od prvého koncertu Rolling stones. V Rollling Stones Blues Cirkus 50 sa okrem iných predstavia: Erich Boboš Procházka, Milan Konfráter, Jana Ružičková, Dodo Šuhajda, Juraj Turtev, Ján Litecký-Šveda a ďaľší piati hudobníci, čo meno, to bluesová osobnosť. Projekt upozorňuje na Rolling Stones ako kapelu so silnými bluesovými koreňmi. Pravlasť bluesu predstaví americký skladateľ a spevák Frank Morey & His Band. Hlas pripomínajúci Toma Waitsa, štýlovo rock, blues, folk i anti-folk, jednoducho niečo, čo ešte na festivale nezaznelo. Do Bratislavy príde s bubeníkom Scottom Pittmanom a kontrabasistom Mattom Murphym. Podobne prekvapivo bude znieť i novší projekt známych maďarských bluesmanov: harmonikára Andora Oláha a gitaristu a speváka Csaba „Boogie“ Gála Mississippi Big Beat, ktorí s pomocou mladších muzikantov spojili štýl bluesu dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia s modernou elektronikou a vytvorili tak nový zvuk bluesu začiatku milénia. Súčasťou festivalu je aj výstava obrazov – kompozícií Pavla „Jayp“ Sojku: Blúznenie. Je sa isto na čo tešiť. Festival otvára svoje brány už o 16:30 hod.

Program:
Jayp Tím Band & K. K. Soletky
Csukamájolaj
Second Band
Rolling Stones Blues Cirkus 50
Frank Morey And His Band (USA)
Mississippi Big Beat (Maď.)


12 / 14 €

Jayp Tím & KK Soletky
Frontmanom tohto projektu je Pavel Sojka, mestský pesničkár, insitný spevák a gitarista, ktorého piesne vznikali v sedemdesiatych rokoch 20.storočia a boli vydané v spevníku Opravári. Na mimokrčmové pódia sa dostal až začiatkom roku 2010, kedy začala spolupráca s kapelou s poetickým názvom Sojka a Jašter u Doktora band, teda s ostrieľanými harcovníkmi Paťom Jašterom Kuzmom, Zolom Vinczem a Pavlom Doky Doležalom. Títo dlhoroční hudobníci zaodeli Sojkove pesničky do folk-blues -swingového aranžmánu a začali koncertovať po kluboch. Hrali aj na malej scéne Livin´blues 2010 a 2011 a na festivale Blues Slovakia 2011. Vrcholom preludovania bolo nahratie 4 skladieb na profilové CD Bluesová spoločnosť No8, ktoré vydáva Slovenská bluesová spoločnosť. Práve tieto skladby budú prezentované v prvej polovici tohto projektu. V druhej polovici projektu zaznejú veselé básne zosnulého Augustína Dobrovodského, ktorý je generačným druhom Paľa Sojku. Gusto, ako ho všetci familiárne volali, bol naozajstný slovenský beatnik, filozof, poet a gitarista. Zostali nám po ňom dve zbierky básní - a spomínaný spevník Opravári v spoluautorstve. Keďže Gusto bol nenapodobiteľný rokenrolový hráč, musel ich Paľo Sojka prearanžovať do svojej hrateľno-insitnej polohy. Na realizácii druhej časti projektu budú Sojkovu gitaru a spev doprevádzať na husliach Janko Kružliak a tenorsaxofonista Pavel Doky Doležal. Čerešničkou na torte budú KK Soletky, teda komorný spevácky kvartet Soletky.

Blues Band Csukamájolaj
Kapela hrá prevažne elektrické blues svetových klasikov ako R. Johnson, J. Rodgers, J. Hendrix, J. Winter, BB King ..., a má samozrejmä aj pár vlastných skladieb. Medzi úspechy radia ocenenie Slovenskej bluesovej spoločnosti ako objav roka 2011, odvysielanie ich nahrávok v Slovenskom rozhlase na rádiu Devín a Patria, ako aj zahraničné vystúpenie v Budapesti na festivale Siget 2012. Kapela vznikla v roku 2006 a všetci hráči sú z obce Velký Kýr v zostave: Radoslav Múdri - ústna harmonika, Adrián Kelemen – gitara,spev, Róbert Gajdošík - basová gitara, Vojtech Száraz – bicie, Vladimír Kanás – gitara,spev.
Second band: Trnavská skupina Second Band bola založená v roku 1994 gitaristom Jurajom Parízekom a harmonikárom Petrom Stojkom. Skupina zo začiatku upravovala bluesové štandardy, ale hrala aj autorské skladby trnavského bluesmana Pavla Parízeka. Do roku 2003 skupina pri hľadaní svojho zvuku spolupracovala s trnavským gitaristom Vladom Machalom, speváčkou Janou Ružičkovou a experimentovala aj s „elektrickou“ zostavou (Oto Berežný - bicie, Milan Bíňovský - basgitara, Milan Konfráter - gitara + Juraj Parízek a Peter Stojka). Od roku 2004 sa skupina Second Band vrátila ku svojim koreňom a do svojho rhytm & bluesového repertoáru zaradila upravené skladby prevažne bluesových autorov, hrané veľmi originálnym spôsobom. Súčasnú zostavu skupiny tvoria: Juraj Parízek (spev, akustická gitara), Pavol Parízek (akustická gitara), Jaroslav Rakay (kontrabas) a Peter Stojka (fúkacie harmoniky, perkusie, spev). Za najvýznamnejšiu účasť na festivaloch možno spomenúť festival Blues Alive v Poľskom Chorzowe. Skupina má vydané dve CD a tri koncertné DVD nosiče vo vlastnom náklade. Počas roka koncertuje na rôznych miestach Slovenska a Čiech.

Rolling Stones Blues Cirkus 50
Na prelome júna - júla 1962 bol zaregistrovaný prvý koncert legendárnych muzikantov pod názvom Rolling Stones. Slovenská bluesová spoločnosť iniciovala začiatkom roku 2012 zformovanie zostavy 10 -12 bluesmanov a bluesmaniek, ktorí nacvičili okolo 20 hitov skupiny Rolling Stones. Pre širokú verejnosť sú Rolling Stones žánrovo známi ako rocková kapela, avšak projekt Rolling Stones Blues Cirkus 50 chce upozorniť na Rolling Stones ako kapelu s bluesovými koreňmi. Vystúpenie je veľmi živé a zábavné, a la malý festival naprieč žánrami blues, boogie a rock and rollu… vhodné pre mladých - starých, ženy - mužov, deti, prosto pre všetkých s otvoreným srdcom. Projekt ukazuje, ako sa bluesu narodilo dieťa, ktoré nazvali rock and roll... Do zostavy si príde „strihnúť“ pesničku i nestor bratislavského bigbítu Dodo Šuhajda - zakladateľ skupiny Buttons (60-te roky), ktorej repertoár pozostával zväčša zo skladieb skupiny Rolling Stones.

Zostava pre Living Blues:
Ján Jagger Litecký-Šveda – spev, gitara (Víťazný traktor)
Kamil Paulovčin – spev, gitara (Buttons)
Boboš Procházka – ústne harmoniky (Sitra Achra)
Laco Gomboš – gitara (Grapefruit Death)
Roman Csölle – spev, harmonika (Grapefruit Death)
Jana Ružičková – spev (Jana Ružičkova & Cross the Line)
Milan Konfo Konfráter – spev, gitara (Milan Konfrater Blues band)
Maťo Matiáš – basgitara (Grapefruit Death)
Elo Vojta – bicie (Bluesweiser)
Dura Turtev – spev, gitara (Bluesweiser, Dura & Blues Club)
Hosť: Dodo Šuhajda – spev (Buttons)

Frank Morey & His Band
Speváka a skladateľa Franka Moreyho nemôže nikto obviniť z toho, že má sladký, pekný, anjelský druh hlasu. Mesto Lowell v MASSACHUSETS, rodisko Franka Moreyho, je známe po hudobnej stránke tým, že tu prevažuje drsný, robustný, hrdelný štýl spevu, a hlas Franka Moreyho je v duchu miesta, odkiaľ pochádza. Je presne taký - veľmi zemitý, folk - rockom ovplyvnený blues, ktorý zachováva aj korene rocku. Frank Morey je typický „New Englander“, (Nové Anglicko je región v severovýchodnom cípe Spojených štátov a skladá sa zo šiestich štátov: Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island a Connecticut). Morey je tiež často prirovnávaný k Tomovi Waitsovi aj ďalšie vplyvy na jeho hudobný prejav sa sa dajú vystopovať od Boba Dylana a Leonarda Cohena až po Howlin Wolfa, zosnulého „obra“ chicagského blues. V severovýchodnej časti Spojených štátov je Morey známy aj medzi fanúšikmi anti-folku, predstavuje interpreta pre odvážne až punkovo zmýšľajúce publikum, vzývajúceho ľudovú formu rocku a bluesu, ktorý je spojený s umelcami ako Lach, Lenny Molotov či Philadelphia-based Adam Brodsky. Frank Morey, ktorého živé vystúpenia zvyčajne zahŕňajú prevzaté skladby aj originálny materiál, hrá na klubovej Massachusettskej scéne už od 90. rokov. Jeho prvý album: Father John's Medicine (Medicína otca Johna), bol realizovaný vo vydavateľstve (labeli) Indigo Hamlet , v roku 2000 a bol nasledovaný albumom: Cold at Heart (Chlad v srdci). V roku 2002 Morey podpísal zmluvu s producentom veteránom Bobom Koesterom na labeli Delmark, a z toho vzišiel jeho tretí album: The Delmark Sessions. Morey, okrem USA, koncertoval v Poľsku, Česku a v Taliansku. Frank Morey and His Band hrali na The Chicago Blues Festival a na The Boston Folk Festival (Chicago Blues Festival a Boston Folk Festival). Hral na pódiu s Tomom Rushom, spieval duety s Janis Ian a koncertoval po Novom Anglicku s Honeyboy Edwardsom. Do Bratislavy príde so Scottom Pittmanom, hrá na bicie nástroje a Mattom Murphym, ktorý hrá kontrabas.



Mississippi Big Beat
Mississippi Big Beat je nový, ale už významný maďarský bluesový súbor, ktorý už zaznamenal úspechy aj na európskej bluesovej scéne. Frontman, exelentný harmonikár Ándor Oláh sa spojil s gitaristom a spevákom Csabom „Boogie“ Gálom a s pomocou mladých muzikantov vytvorili nový zvuk bluesu. Szabolcs Máté a Gyur (Dure) sa starajú o elektronické pozadie. Nový člen, János Fekete (Jammal) robí hudbu vzrušujúcejšiu použitím beatboxingu. MBB začal a pokračuje v modernizácii žánru použitím bluesových slučiek a elektronických efektov, čím prerobil skladby v štýle dvadstatych a tridsiatych rokov minulého storočia na zvuk nového milénia. Ich prvý album Delta Disco bol vydaný holandským labelom Black a Tan Records a bol rozšírený v digitálnej forme po celom svete. Tento štýl hudby hrá vo svete iba málo skupín, z ktorých najznámejšie sú: RL Burnside, Little Axe, Moby, Mix & Dorp...

Szabi Máté – keyboard
János Jammal Fekete – Beatbox, drums
Csaba Boogie Gál – vocals , guitar
Andor Oláh – harmonica
Dure – electrics





http://www.facebook.com/events/296201100509006/
http://www.facebook.com/events/145683545595518/



Aktuality

26_VAD-poster

Lenka Dusilová a Baromantika o albume „V hodině smrti“
Chantel McGregor
26. Víkend atraktívneho divadla doplnili nečakané mená!
Virgil Donati Band
Speváčka ZAZ mieri do Bratislavy, organizátor pridáva ďalšiu tribúnu!
„Mandolin“ U. Shrinivas člen skupiny Remember Shakti nečakane zomrel vo veku 45 rokov.
Hugh Masekela a Robert Cray v slovenskej premiére na džezákoch už o mesiac
BOSS GP-10 Guitar Processor
Prší na Habry
Festival Colours of Ostrava pridáva do programu ďalších päťnásť kapiel – špičku súčasnej nezávislej scény
Víťazom ceny Esprit 2013 sa stal album kvarteta Lukáša Oravca
Legendárny Dream Theater po prvý raz na Slovensku!
Čarodejáles 2014
Výstava Audio, Video a Domáce kino Košice 2014
V Bratislave vystúpi britský objav Dark Horses, podporí ich Kosa z nosa
Robert Glasper Experiment live at Nu Spirit Club
Chris Dave headlinerom One Day Festu
Victor Wooten (USA) a Juraj Griglák (SK) v apríli na jednom pódiu!
Výstava stereo, hifi a home cinema pod názvom High End Slovakia končí! Jej nový názov je Výstava audio, video a domáce kino.
Audiffex & Audified míří na frankfurtský hudební veletrh Musikmesse
HARMONIKOVICA 2014 • Koncert popredných hráčov na ústnu harmoniku
Karel Kryl na nikdy nevydané a obsahem zásadní nahrávce
Fenomenálny koncert na Deň žien (nielen pre ženy)
Bob Dylan sa v júni vráti na Slovensko
Sziget 2014 – prvé mená a hneď svetové hviezdy
Najčítanejšie v roku 2013



Stacks Image 1139
>>> Zvukové ukážky
Stacks Image 1140
>>> Partneri
>>> Odkazy
Stacks Image 1141
>>> Aktuality